Ένα θέμα που απασχολεί αναμφίβολα όλους μας σαν εργαζομένους αλλά και σαν εργοδότες είναι ο σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης κατά τη συνέντευξη εργασίας. Σε χθεσινή υπόθεση συμβουλεύσαμε έναν πολλά υποσχόμενο νέο εργαζόμενο πώς να διαπραγματευθεί την τελική φάση της συνέντευξης με το μελλοντικό εργοδότη του. Γνωρίζοντας ότι το θέμα αφορά πάρα πολλύ κόσμο είτε από την πλευρά του εργαζομένου είτε του εργοδότη θεωρούμε πως πρέπει να δώσουμε κάποια guidelines και Insights για το πώς γίνεται να πάρετε περισσότερα από αυτή τη διαδικασία από την σκοπιά των διαπραγματεύσεων.
Κατ’αρχήν έχει θέση η διαπραγμάτευση στη Συνέντευξη εργασίας; Μήπως δείχνει άγχος, θράσος ή υπεροψία η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών; Ανθρώπινα ερωτήματα των οποίων η απάντηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Έχει αποδειχθεί το εξής φαινόμενο. Το Management εκτιμά περισσότερο τους εργαζομένους οι οποίοι διαπραγματεύονται τις συνθήκες εργασίας τους. Διεκδικώντας, ακόμα και εαν δεν τελεσφορήσει τελικά η συνέντευξη η άποψη που σχηματίζουν για αυτούς τους εργαζομένους είναι καλύτερη από αυτή ανθρώπων οι οποίοι θα δέχονταν άκριτα οποιαδήποτε πρόταση τους γινόταν στο τραπέζι. Και αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε ιδιαίτερα όταν θα μιλήσουμε για την διαπραγματευτική αξία! Και η διαπραγματευτηκή αξία στοιχειωθετείτε από το πότε μπορείτε να πείτε όχι, εφόσον οι προτάσεις που σας γίνονται δεν συμβαδίζουν με τα κριτήρια σας!
Ένα βήμα παρακάτω το φαινόμενο αυτό έχει και την εξης έκφανση. Ας υποθέσουμε ότι εργοδότης και εργαζόμενος είναι στην τελική φάση της συνέντευξης προκειμένου να συμφωνήσουν στις συνθήκες εργασίας. Ο εργοδότης κάνει μια πρόταση και ο εργαζόμενος την αποδέχεται. Χωρίς περαιτέρω αλλαγές η σχόλια. Η συμφωνία κλείνει και είναι και οι δυο ικανοποιημένοι. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από λίγο καιρό το Management είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίσει τον εργαζόμενο ως μη διεκδικητικό κάνοντας τη σκέψη:
“Καλός ο Χ, αλλά στη συνέντευξη ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ περισσότερα χρήματα, καθήκοντα κτλ. Θα μπορούσαμε να τον είχαμε πληρώσει λιγότερα. Μας κοστίζει πολλά!”
Πώς θα προετοιμαστείτε για τη Συνέντευξη Εργασίας;

Θα εστιάσουμε ξεκάθαρα στην agenda του εργαζόμενου σήμερα, μιας και έχουμε διαπιστώσει ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ξεκινώντας θα πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα:
1. Τι θέλετε ακριβώς από αυτή τη σχέση εργασίας;
Αυτό σημαίνει:
- Ακριβώς οικονομική απόδοχή,
- Σαφή καθήκοντα,
- Συγκεκριμένο τίτλο εργασίας,
- Bonus,
- Δυνατότητα remote working
- Ημέρες άδειας
Συνήθως αυτή είναι μια δουλειά που κάνουμε μαζί με τους ανθρώπους που συμβουλεύουμε. Οι περισσότεροι και όχι άδικα έχουμε στο μυαλό μας μόνο πόσα χρήματα θα πάρουμε. Ειδικά στο ξεκίνημα.
Γενικά υπάρχει η κουλτούρα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη οι συζητήσεις των συνθηκών εργασίας να μην γίνονται στην πρώτη επαφή. Βιωματικά το έχουμε παρατηρήσει και εμείς. Δεν είναι απόλυτος κανόνας αλλά δεν θα συμβουλεύαμε κάποιον να πάει κόντρα σε μια κουλτούρα. Αντίθετα εκμεταλευτείτε την πρώτη επαφή για να αξιολογήσετε το περιβάλλον, τα άτομα και να αξιολογήσετε εαν αυτά ταιριάζουν σε εσάς! Μην κάνετε συζήτηση για οικονομικά στην πρώτη συνάντηση.
2. Πότε θα πρέπει εσείς να πείτε όχι στην πρόταση που σας γίνετε;

Δεν συμμεριζόμαστε σε καμία περίπτωση την άποψη που επικρατεί, ειδικά στην Ελλάδα, “Δουλειά να είναι και ότι να ναι” ή “Ξεκίνα από κάπου και θα δεις”. Πότε θα δεις αν όχι τώρα; Αντίθετα στηρίζουμε την άποψη ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ακριβής στα θέλω του, ρεαλιστής και οργανωμένος. Η προηγούμενη άποψη του θύματος, σας βεβαιώνουμε ότι δεν χαίρει καμίας εκτίμησης ούτε στο χώρο εργασίας αλλά ούτε και στη ζωή.
Για παράδειγμα: Σε αυτή την υπόθεση ο εργαζόμενος που συμβουλεύσαμε είχε στο μυαλό του ότι δεν θα δεχόταν την πρόταση εργασίας υπό ορισμένες συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές, αν και δυσκολευόταν να το παραδεχθεί, ήταν το σημείο που θα έπρεπε εκείνος να αρνηθεί την πρόταση εργασίας που του γινόταν, αν και τον ενδιέφερε πολύ. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος αργότερα, η άρνηση αυτή έχει νόημα διότι αν και η εργασία που του πρότειναν του άρεσ, είχε εμπειρία (μιας και είχε αντίστοιχες σπουδές και εμπειρία στο εξωτερικό πάνω στο θέμα), με τις συνθήκες που εξερευνούσαμε όταν φτιάχναμε την agenda του δεν θα μπορούσε να είναι άνετος ως προς τα άλλα θέματα που θα έπρεπε να του καλύπτει και να αφοσιωθεί σε αυτό.
3. Φτιάξτε την agenda σας και κρατήστε την μπροστά σας καθ’ολη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Αφού ορίσατε τα σημαντικά για εσάς θέματα δημιουργήστε την ατζέντα σας και σημειώστε τους στόχους και τα όρια σας. Το τελευταίο μέρος της πρότασης μην το αμελήσετε! Είναι πιθανό η ροή της συζήτησης να σας παρασύρει και ακόμα και αν έχετε την agenda στο μυαλό σας να σας ξεφύγουν πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος. Θα είστε οργανωμένοι και θα εκτιμηθεί αυτό.
4. Εκτελέστε την Agenda σας!
Το πιο δύσκολο σημείο! Εαν η πρόταση είναι συμβατή με τα θέλω σας, καλή επιτυχία στο νέο ξεκίνημα σας! Είναι πιθανό όμως οι συνθήκες που τελικά θα βρείτε στο τραπέζι να αποδειχθούν διαφορετικές από αυτές που περιμένατε, ή ακόμα και από αυτές που σας υποσχέθηκαν. Εφόσον το πλάνο σας είναι καλά δομημένο, σας αντικατοπτρίζει, δεν σας υπονομέυει μην δεχθείτε μια κακή πρόταση. Αντίθετα αποχωρείστε και αναζητήστε κάτι καλύτερο.